Şiddet denilince akla ilk akla gelen fiziksel şiddet olsa da en az onun kadar zarar veren belki de fiziksel şiddetten daha çok zarar veren şiddet türü, psikolojik şiddettir. Çoğunlukla somut bir şekilde görülmediği için fark edilmeyen psikolojik şiddet, uzun vadede bireyin psikolojik sağlığını ciddi şekilde etkileyebilir. Bireyin duygu durumunu ve özgüvenini hedef alan davranışları içerir. Manipülasyon, aşağılama, küçümseme, ağır eleştiride bulunma, görmezden gelme gibi davranışlar psikolojik şiddete örnek olabilir. Psikolojik şiddet, fiziksel şiddetten daha yaygın ve daha önce başlar. Aynı zamanda duygusal şiddet çok zor fark edilir. Toplumda farklı şekillerde görülür ama günümüzde en çok ikili ilişkilerde karşımıza çıkar.
Psikolojik şiddet nedir?
Psikolojik şiddet, bireyi başkalarından soyutlama, sözlü saldırı, kontrol etme, aşağılama gibi eylemlerle sindirilmesidir.
Peki, psikolojik şiddeti neden zor fark ederiz?
Duygusal şiddet genellikle en yakınlarımız tarafından ve alttan alta uygulanır. Bireyi sürekli davranışlarından dolayı suçlarlar, bu durum kendilerini sürekli suçlu ve kötü hissetmelerine sebep olurken benlik saygılarını da azalttığı için şiddeti görememelerine sebep olur. Kişi artık kendi fikirlerine güvenmiyor hale gelir. Kendini sürekli sorgular. Karşı tarafın haklı olduğunu düşünür. Yaşadığı olayları yanlış algıladığı için maruz kaldığı şiddeti normalleştirebilir.
Psikolojik şiddetin türleri nelerdir?
Aşağılama – Yargılama- Alay Etme
Tehdit- Duygu Sömürüsü – Hakaret etme
Aşırı Kıskançlık- Aşırı Eleştirme- Cezalandırma
Sürekli Kontrol Etme – Pasif Agresif Davranışlar – Bireyi Yalnızlaştırma
Mobbing – Akıl Bulandırma
Psikolojik şiddetin etkileri nelerdir?
Psikolojik şiddet, hem psikolojik hem de fiziksel sağlığımızı olumsuz etkiler. Depresyon, kaygı, travma sonrası stres bozukluğuna sebep olabilir. Bireyin sosyal ilişkilerinde de bozulmaya yol açabilir.
Psikolojik şiddetle nasıl başa çıkarız?
Duygusal şiddete maruz kaldıysanız atmanız gereken en önemli adım kendinizi iyileştirmek ve değiştirmek olacaktır. Kendinizi bu konuda anlayıp iyileştirmezseniz farklı dinamiklerde benzer sonuçlarla karşılaşabilirsiniz. Psikolojik şiddetle başa çıkmak için bazı önlemler bulunur gelin bahsedelim:
-Durumun normal olmadığı, psikolojik şiddetin olduğu kabul edilmeli
-Psikolojik şiddet uygulayan kişi ile iletişim kesilmeli
- HAYIR demeyi öğrenmeli
-Sınırları belirlemeli
-Birey, kendine karşı olan tutumunu, davranışını ve özsaygısını geliştirmeli
-İkili ilişkilerde sağlıklı ilişki kurabilmek adına bağlanma stilinizi öğrenmeli(güvenli, kaçıngan, kaygılı)
-Psikolojik destek ve danışmanlık hizmeti almalı
.