Psikolojik İyi Olma Sanatı
“Genç bir ağaç yaralandığında o yaranın etrafında dolaşarak büyür. Ağaç ,büyümeyi sürdürürken söz konusu yara ağacın gövdesine oranla nispeten küçülür. Uzayan dallar ve büyüyen gövde yaralanma ve engellerin zamanla üstesinden gelindiğini bize anlatır. Ağacın geçmişin çevresinden dönüp dolaşarak büyüme biçimi, onun o eşsiz karakterine katkıda bulunur. .” Prof. Dr. Peter Levine.
Yaşamda birçok iyi ve kötü olay ile karşılaşırız. Hepimizin hayatında farklı derecelerde de olsa zorluklar, travmalar yaşanır. Ağır hastalıklar, sevdiklerimizin kaybı, kaza, aile içi şiddet, doğal afet, doğal afet görünümlü kaynağı insan olan travmalar..
Hayatımızın kaçınılmaz parçası olan travmatik olaylar hiç beklenmeyen anlarda hayatımızı olumsuz etkileyebilir. Her bireyin zorluklar karşısında gösterdiği tepkiler farklıdır. Zorluklara, hayatımızı değiştiren olaylara, stresli durumlara zamanla uyumlu hale gelmememizi sağlayan faktörlerden biri psikolojik dayanıklılığımızdır. Peki, psikolojik dayanıklılık nedir? Psikolojik dayanıklılığımızı nasıl geliştirebiliriz? Birlikte bakalım.
Psikolojik dayanıklılık, bireyin zorluklar karşısında baş edebilme, zorluklara uyum sağlayabilme, kendini toparlayabilme becerisi, çabası, kapasitesi ve gücüdür. Psikolojik dayanıklılık, bireylerin yaşadığı problemleri, stresi, zorlukları ortadan kaldırmaz fakat zorlukların üstesinden gelme gücü verir. Hayata karşı dayanıklılığımızı arttırır. Psikolojik dayanıklılığı yüksek bireylerin farkı hayatta daha az zorluk yaşamaları değil, zorlukların onları aynı zamanda daha da sağlamlaştırmasıdır. Bireyin dayanıklılığını genetiği, geçmişi ve çevresi etkiler. Peki, dayanıklılık geliştirilebilir mi? Çabayla ve pratikle geliştirilebilir. Bu pratikler nelerdir?1) Duygularınızı kabul edin.2)Olumsuz duygu ve düşünceleri yönetebilmek, umutlu kalabilmek önemlidir.3)Sosyal bağ kurmak. Sıcak aile bağlarına sahip olmak bağlılık duygumuzu arttırmak önemlidir.4) Sevdiğiniz, güvendiğiniz biriyle iletişime geçmek iyi gelecektir.5)Yaşam hedeflerinizle yaşamınızı anlamlandırın.6)Maneviyatınızı güçlendirin. Manevi olarak size daha iyi hissettirecek aktiviteler belirleyin.7)Temel ihtiyaçlarınız ve beden sağlığınızla ilgilenin.8)Değişimi kabullenip hayatınıza emek verin. Umutlu olmayı bırakmayın. Kendinize iyi bakın!
Psikolojik Dayanıklılık
